مسمومیت با مواد شیمیایی و سموم کشاورزی یکی از علل مهم ایجاد مسمومیت ها در کشور
کارشناس واحد تحقیق و توسعه معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی فسا گفت: امروزه بیش از هر زمانی دسترسی به انواع مواد شیمیایی مثل سموم، داروها، مواد ضد عفونی کننده، رنگ ها، شوینده ها، کودها، حشره کش ها و ... افزایش یافته است.
به گزارش وب دا؛ دکترفهیمه خیاط با بیان اینکه مسمومیت با مواد شیمیایی و سموم کشاورزی یکی از علل مهم ایجاد مسمومیت ها در کشور است، افزود: دسترسی به انواع مواد شیمیایی در حالی افزایش یافته است که برخی افراد از اطلاعات کافی در مورد نحوه صحیح مصرف و نگهداری و خطرات ناشی از آنها برخوردار نیستند.
وی با اشاره به اینکه علائم و نشانه های مسمومیت با بعضی از این مواد شیمیایی و سموم می تواند به صورت تاخیری 24 تا 48 ساعت بعد از مصرف ظاهر شوند، گفت: تهوع، استفراغ، دردهای شکمی، اسهال، اشک ریزش، آبریزش از بینی، تعریق، تنگی نفس، افت فشار خون، تنگی مردمک چشم و اختلالات قلبی و عصبی از جمله علائم مسمومیت با مواد شیمیایی و سموم می باشد.
کارشناس واحد تحقیق و توسعه معاونت غذا و داروی دانشگاه توصیه های ذکر شده در زیر و رعایت اقدامات مناسب را برای پیشگیری از مسمومیت ها ضروری دانست.
- هنگام استفاده از مواد سفیدکننده و یا جرم گیر در سرویس های بهداشتی، درب و پنجره را باز گذاشته و هواکش را روشن نمایید.
- از مخلوط کردن مواد شیمیایی مانند جوهرنمک با فرآوردهای سفید کننده جدأ خودداری کنید. بخارات و گازهای ناشی از این اختلال بسیار سمی و خفه کننده می باشد.
- ضمن استفاده از مواد شیمیایی حتمأ از وسایل محافظت کننده مانند دستکش بلند، کفش نفوذ ناپذیر، لباس آستین بلند، شلوار بلند و جوراب استفاده نمایید.
- در صورت تماس پوست و یا چشم با مواد اسیدی و یا قلیایی، پوست و چشم را با مقادیر فراوان آب شستو داده و مصدوم را به مرکز درمانی منتقل کنید.
- در صورت بلع مواد با خاصیت خورندگی مانند اسیدها و قلیاها، هرگز بیمار را وادار به استفراغ نکنید. این کار می تواند سبب وخیم شدن وضع بیمار گردد.
-هرگز سموم دفع آفات را در ظروف مشابه مواد خوراکی و آشامیدنی (مانند بطری نوشابه) نگهداری نکنید.
-استفاده بی رویه از سموم دفع آفات نه تنها باعث بروز مقاومت در آفات می شود بلکه می تواند از طریق ایجاد باقیمانده در محل و آلودگی محیط زیست به انسان ضرر برساند.
-در هنگام سم پاشی مزارع، باغات و باغچه ها حتمأ از ماسک، دستکش و لباس مناسب استفاده نمایید.
-از به کار بردن مقادیر بیش از حد توصیه شده سموم برای مقاصد کشاورزی خودداری کنید.
-در صورت تماس سموم دفع آفات با پوست، ناحیه آلوده را با مقادیر فراوان آب و صابون شستشو دهید.
-هرگونه مصرف خوراکی سموم دفع آفات را جدی بگیرید و در اسرع وقت بیمار را برای درمان مناسب به نزدیکترین مرکز درمانی منتقل کنید.
هفته پیشگیری از مسمومیت ها از اول لغایت هفتم آبان ماه با شعار « با افزایش آگاهی، مانع مسمومیت دارویی شویم» نامگذاری شده است و روز 5 آبان بعنوان روز"پیشگیری از مسمومیت با سموم دفع آفات نباتی، مواد شیمیایی (شامل اسید، قلیا و شوینده های خانگی)، فراورده های نفتی و فلزات سنگین مانند سرب ،جیوه و باتری مینیاتوری" می باشد.