آنچه باید در مورد روغن های کنجد موجود در بازار بدانیم
به گزارش وب دا؛ مهندس زهرا مجدی مدیر نظارت بر مواد غذایی، آشامیدنی و بهداشتی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی فسا با اعلام این خبر گفت: کنجد یکی از گیاهان هزار خاصیت طبیعت است که بسیاری از مواد معدنی ، اسید های چرب غیر اشباع و مقداری آهن را در خود جای داده که درمیان انواع گیاهان دارویی و دانه های روغنی دارای جایگاه ویژه ای است، روغنی از این دانه های طلایی پر خاصیت تهیه می شود که بسیاری از کارشناسان تغذیه در سراسر جهان توصیه به استفاده روزانه از آن می کنند. مصرف این روغن برای تمام گروه های سنی مخصوصاً افراد سالمندی که از ناراحتی هایی مانند : کلسترول بالا و فشار خون رنج می برند توصیه می شود.
مهندس مجدی افزود: این روزها در تعدادی از فروشگاههای سطح شهر دستگاههای روغنگیری نه چندان بزرگی دیده میشود که با آن، در مقابل دید مشتری روغن دانههایی چون کنجد و سیاهدانه را میگیرند و با این شعار که روغن در حضور خریدار استخراج میشود و بدون مواد نگهدارنده و هر گونه افزودنی دیگر است به مشتری عرضه میشود.
وی گفت: این دستگاههای روغن گیری که در فروشگاههای سطح شهر در حال روغن کشی هستند، فقط بخش کوچکی از خط تولید روغنگیری دانهها در کارخانجات روغن کشی را تشکیل میدهند و پس و پیش این دستگاهها، وسایل و ملزوماتی است که به واسطه آن روی دانهها و روغن خام استخراج شده عمل تصفیه و فرآیندهای مختلف و آزمایشات موشکافانهای انجام میگیرد که متاسفانه در فروشگاههای مذکور این وسایل و مراحل حذف و فقط از دانه، روغن گرفته میشود آن هم در شرایط نه چندان بهداشتی و دور از آزمایشات و نظارت مسئولان فنی و کنترل کیفیت.
مجدی خاطر نشان کرد: روغن کنجد و سیاهدانهای که این روزها در برابر دید مشتری گرفته میشود روغنی خام و تصفیه نشده است. همه روغنهای مایع، فسادپذیری بالایی دارند، بویژه انواع خام و تصفیه نشده آن.
مدیر نظارت بر مواد غذایی، آشامیدنی و بهداشتی معاونت غذا و داروی دانشگاه اظهار داشت: این روغن باید بلافاصله پس از استخراج مصرف، یا در غیر این صورت تصفیه شود. روغن خام حاوی صمغ، موم، ذرات ریز، رطوبت، اسیدهای چرب آزاد، اجزای دانه و ترکیبات زائد دیگری است که در اثر ماندگاری و مجاورت با هوا، نور، حرارت و رطوبت محیط دچار فعل و انفعالات میکروبی و شیمیایی مختلفی شده و بدون شک در اثر هیدرولیز و اکسیداسیون فاسد و مسموم میشود.
وی بیان داشت: مصرف روغنی که در تماس با اکسیژن هوا اکسید شده به دلیل ایجاد رادیکالهای آزاد مضر است و افزایش پراکسید، موجب بیماریهای کرونر قلب، تصلب شرایین (سختشدن رگها) و پیری زودرس میشود. بد نیست بدانید میزان حل شدن اکسیژن در روغنها هشت برابر بیشتر از حلپذیری آن در آب است. ضمن اینکه روغن هیدرولیز شده سرطانزاست و مواد مغذی خود را از دست داده و خواص درمانی را که فروشنده ادعا میکند، نخواهد داشت. چنین روغنهایی به دلیل نقطه دود پایین برای تفت دادن مواد غذایی هم مناسب نیستند.
مجدی ادامه داد: نکته دیگر آن که اگر دانههای کنجد در شرایط نامساعد محیطی آلوده به انواعی از کپکها شده باشد روغن آن براحتی مسموم و مصرف آن برای کبد زیانبار خواهد بود. نگهداری چندروزه روغن خام در مخازن موجود در فروشگاهها و ترکیب آن با روغنهای تازه استخراج شده سبب تعرق و تشکیل رسوب لجنی و ابری شکلی در روغن میشود که مصرف آن فوقالعاده زیانبار است و از همه مهمتر آن که دستگاههای روغنگیری دستکم در پایان هر روز کاری باید با مواد خاصی شستشو داده شود که متاسفانه چنین کاری انجام نمیشود.
مهندس مجدی در خاتمه افزود: برای مصارف درمانی یا پخت و پز لزوما از روغنهای تصفیه شدهای که دارای پروانه بهداشتی معتبر از سازمان غذا و دارو، تاریخ تولید و انقضاء و سایر مشخصات لازم جهت ردیابی و شناسایی محصول می باشند استفاده کنید و این را هم بدانید که مواد نگهدارنده روغنها اغلب از انواع آنتیاکسیدانهای مفید و طبیعی همچون ویتامین Eو A هستند.