وزیر بهداشت در نشست خبری با اصحاب رسانه:
در جنگ تحمیلی سوم ۸ همت به زیرساختهای سلامت کشور خسارت وارد شد/ ۶۶ هزار مجروح جنگی رایگان درمان شدند
وزیر بهداشت با اشاره به خسارت های وارد شده به زیرساخت های سلامت کشور در دوران جنگ گفت: بیش از ۲۰۰ مرکز بهداشتی، بیش از ۷۰ بیمارستان و حدود ۳۰۰ آمبولانس مورد تهاجم قرار گرفت و در مجموع حدود ۸ همت به زیرساخت های سلامت کشور خسارت وارد شد؛ همچنین در این مدت ۶۶ هزار مجروح به صورت رایگان درمان شدند.
به گزارش خبرنگار وبدا، دکتر محمدرضا ظفرقندی در نشست خبری با اصحاب رسانه و همزمان با آیین نکوداشت روز خبرنگار، با تشریح عملکرد نظام سلامت در دوران جنگ اظهار کرد: در تمام ایام جنگ، مراقبت از مادران باردار تعطیل نشد و حتی یک واکسیناسیون نیز به عقب نیفتاد.
وی افزود: برای مقایسه، در کشور اوکراین ۶۰ درصد واکسیناسیون ها در زمان جنگ انجام نشد، اما در ایران خدمات سلامت در این حوزه استمرار داشت.
دکتر ظفرقندی با اشاره به عملکرد حوزه پژوهش نیز گفت: علی رغم همه مشکلاتی که در کشور وجود دارد، روند نزولی که در حوزه پژوهش از چند سال قبل آغاز شده بود، اکنون شیب صعودی پیدا کرده است.
وی درباره عملکرد حوزه درمان در دوران جنگ نیز گفت: فقط یک عدد را در نظر بگیرید؛ ۶۶ هزار مجروح در زمان جنگ به صورت رایگان درمان شدند.
حمله به بیش از ۲۰۰ مرکز بهداشتی و ۷۰ بیمارستان
وزیر بهداشت در پاسخ به پرسشی درباره ناکارآمدی یا تهاجم صورت گرفته به زیرساخت های سلامت کشور، اظهار کرد: وقتی در یک مجموعه بیش از ۲۰۰ مرکز بهداشتی، بیش از ۷۰ بیمارستان و حدود ۳۰۰ آمبولانس مورد تهاجم قرار می گیرد، این موضوع نشانه زیر پا گذاشتن تمام اصول و قواعدی است که حتی در نظام جنگ ها وجود دارد.
وی ادامه داد: جنگ نیز قواعد و اصول مشخصی دارد، اما در این مدت مراکز دارویی و کارخانه های دارویی نیز مورد تهاجم قرار گرفتند.
دکتر ظفرقندی با بیان اینکه خسارت وارد شده به زیرساخت های سلامت کشور حدود ۸ همت، معادل ۸ هزار میلیارد تومان، برآورد می شود، گفت: این میزان هزینه برای زیرساخت های سلامت کشور مورد تهاجم و تخریب قرار گرفته است و این موضوع ربطی به ناکارآمدی ندارد، بلکه اتفاقا می تواند نشانه کارآمدی باشد.
وی با اشاره به بمباران بیمارستان اندیمشک به عنوان نمونه ای از نحوه مدیریت بحران در نظام سلامت افزود: زمانی که بیمارستان اندیمشک بمباران شد، حدود یک تا دو ساعت بعد با رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز تماس گرفتم و درباره اقدامات انجام شده پرسیدم.
وزیر بهداشت ادامه داد: پروتکل های ما از قبل تعریف شده و بیمارستان های معین آماده بودند. تمام بیماران و مجروحان بیمارستان اندیمشک به بیمارستان دزفول منتقل شده بودند و وقتی درباره نیاز به انتقال امکانات از اهواز سوال کردم، اعلام شد که نیاز دیگری وجود ندارد.
دکتر ظفرقندی تاکید کرد: این موضوع نشان می دهد که کار بیمارستان های معین و آمادگی های از پیش تعیین شده، پیگیری شده بود.
وی با اشاره به تصاویر منتشر شده از فعالیت نیروهای نظام سلامت در دوران جنگ، گفت: آنچه در برخی کلیپ ها مشاهده می شود، واقعا ایثارگری و فداکاری حوزه سلامت است و عملکرد اورژانس و مجموعه نظام سلامت در رسیدگی به مجروحان و انجام امور مختلف، قابل افتخار است. این اقدامات باید به صورت مستند ارائه شود.
حذف ارز ترجیحی دارو فعلا در دستور کار نیست
وزیر بهداشت در ادامه درباره موضوع حذف ارز ترجیحی دارو اظهار کرد: این موضوع در حوزه های اقتصادی دولت، با وزرای اقتصادی، بانک مرکزی، سازمان برنامه و شخص رئیس جمهور مورد بحث قرار گرفت و به این نتیجه رسیدیم که با توجه به شرایط موجود کشور، زمان مناسبی برای حذف ارز ترجیحی دارو نیست.
دکتر ظفرقندی افزود: تمام تلاش خود را انجام دادیم و اکنون نیز مسئولان مربوط قانع شده اند که شرایط کشور برای حذف ارز ترجیحی دارو مناسب نیست.
وزیر بهداشت با اشاره به حضور خود در کمیسیون تلفیق مجلس گفت: در جلسه کمیسیون تلفیق و صحن مجلس، توضیحات لازم را درباره این موضوع ارائه کردم و کسانی که پیگیر حذف ارز ترجیحی دارو بودند، قانع شدند که شرایط فعلی برای این اقدام مناسب نیست.
وی ادامه داد: در عین حال، برای آینده نیز هدف گذاری کرده ایم؛ چراکه کشور در مسیری قرار دارد که در آینده باید به سمت اصلاح این وضعیت حرکت کند. بنابراین قرار است اگر این تغییر انجام شود، به صورت پله پله و قدم به قدم باشد و هیچ حرکت بزرگی به یکباره انجام نشود.
دکتر ظفرقندی توضیح داد: اگر بیمه حمایت کند و مابه التفاوت میان ارز ترجیحی و ارز غیر ترجیحی دارو را تقبل کند، می توان قدم بعدی را برداشت؛ در غیر این صورت، همین مسیر فعلی ادامه خواهد یافت. رئیس جمهور و دولت نیز این مسیر را پذیرفته اند.
تجمیع بیمه ها؛ اقدامی اصولی که هنوز شرایط اجرای آن فراهم نیست
وزیر بهداشت در پاسخ به پرسشی درباره تجمیع بیمه های درمانی گفت: تجمیع بیمه ها بحث اصولی و درستی است که بالاخره باید در یک روز اتفاق بیفتد، اما در شرایط فعلی، موانعی وجود دارد.
وی افزود: در مورد نیروهای مسلح، به دلیل مسائل محرمانگی و شرایط خاص این مجموعه، موضوع پیچیدگی هایی دارد. درباره سازمان تامین اجتماعی نیز صنوف کارگری عمدتا باید با این موضوع موافق باشند و رضایت آنها جلب شود؛ به همین دلیل این طرح تاکنون اجرایی نشده است.
دکتر ظفرقندی تاکید کرد: با این حال، تجمیع بیمه ها یک بحث اصولی است که باید در شرایط مناسب به آن پرداخته شود.
۹۰ هزار میلیارد تومان مطالبه مراکز درمانی از تامین اجتماعی
وزیر بهداشت درباره میزان مطالبات نظام سلامت از سازمان تامین اجتماعی گفت: مراکز درمانی ما حدود ۹۰ همت، معادل ۹۰ هزار میلیارد تومان، از سازمان تامین اجتماعی مطالبه دارند.
وی افزود: بخشی از این مطالبات مربوط به بخش دارویی کشور است و باید نقدینگی لازم تامین شود تا چرخه کارخانه های تولید دارو بتواند به فعالیت خود ادامه دهد. در این زمینه با مسئولان سازمان تامین اجتماعی و مسئولان اقتصادی دولت به توافق رسیده ایم و قرار است از هفته گذشته، پرداخت بدهی ها به تدریج آغاز شود.
دکتر ظفرقندی درباره زمان آغاز این بدهی نیز گفت: سازمان تامین اجتماعی از حدود آذرماه سال گذشته به سیستم سلامت بدهکار است. پزشکی خانواده و نظام ارجاع؛ اولویت نظام سلامت
وزیر بهداشت، برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع را یکی از بزرگ ترین اولویت ها و برنامه های نظام سلامت ایران دانست و گفت: این نظام در بیش از ۱۰۰ کشور دنیا اجرا می شود و در قانون برنامه نیز پیش بینی شده است و باید اجرایی شود.
وی افزود: بدترین چیز در نظام سلامت، بی نظمی و بی ساختاری است. ممکن است یک بیمار به یک پزشک مراجعه کند، نسخه دریافت کند، دارو بگیرد و بعد بدون اینکه دارو را مصرف کند، به پزشک دیگری مراجعه کند. حتی ممکن است برای بیماری مانند سرماخوردگی به فوق تخصص ریه مراجعه کند.
وزیر بهداشت ادامه داد: در چنین شرایطی، حجم زیادی از آزمایش ها، ام آر آی ها و سی تی اسکن ها هدر می رود و این وضعیت به یک چاه ویل برای هزینه های حوزه سلامت تبدیل می شود.
وی با اشاره به سهم سلامت در قانون برنامه گفت: در قانون برنامه پیش بینی شده است که ۷ درصد تولید ناخالص داخلی به حوزه سلامت اختصاص پیدا کند. کشورهایی که حدود ۱۴ درصد تولید ناخالص داخلی خود را به سلامت اختصاص می دهند نیز نظام پزشکی خانواده و ارجاع را اجرا می کنند، هرچند آنها هم با مشکلاتی مواجه هستند.
شروع اجرای پرونده الکترونیک و نظام ارجاع در ۶۴ شبکه بهداشت
دکتر ظفرقندی گفت: کاری که در اجرای نظام پزشکی خانواده انجام شده، شامل سازماندهی پرونده الکترونیک، نظام ارجاع الکترونیک، نوبت گیری الکترونیک و سایر اجزای مورد نیاز یک سیستم منسجم است که به گفته وی، اقدامی بی سابقه محسوب می شود.
وی افزود: این طرح در ۶۴ شبکه بهداشت و درمان در شهرستانهای کشور اجرا شده و هر شبکه در یک دانشگاه علوم پزشکی قرار دارد. این اقدام به عنوان یک الگو و پایلوت برای شناسایی نقاط ضعف و قوت آغاز شده است.
وزیر بهداشت با اشاره به بازدید اخیر خود از بوشهر گفت: در یکی از مراکز سطح دو نظام ارجاع که در قالب درمانگاه فعالیت می کرد، برنامه ها، نوبت گیری، ارجاع به سطح سه و سطح یک و بازخوردها به صورت منظم انجام می شد و این موضوع موجب خوشحالی بود و از مجموعه مربوط نیز تقدیر و تشکر شد.
وی در تشریح نظام ارجاع گفت: برای هر فرد و هر خانواده، یک پزشک مشخص تعریف می شود و این پزشک محل رجوع اولیه است. اگر بیمار نیاز به متخصص داشته باشد، پزشک او را ارجاع می دهد و در صورت نیاز به بستری، بیمار به سطح سه ارجاع خواهد شد. سپس بازخورد از سطح سه به سطح یک منتقل می شود.
وزیر بهداشت تاکید کرد: هدف این نظام آن است که بیماران با حفظ کرامت، دسترسی عادلانه و درمان مناسب مواجه باشند. یک بیمار روستایی نباید برای پیدا کردن پزشک یا دریافت خدمت درمانی در شهر سرگردان شود؛ بلکه باید در مسیر مشخص ارجاع قرار گیرد و برای او نوبت تعیین شود تا در روز و ساعت مشخص به مرکز درمانی مراجعه کند.
۷۳۰۰ تخت بیمارستانی جدید در دولت چهاردهم ایجاد شد
دکتر ظفرقندی درباره وضعیت تخت های بیمارستانی نیز گفت: در حال حاضر حدود ۴۰ هزار تخت فرسوده در کشور داریم که باید بازسازی شوند.
وی افزود: در دولت چهاردهم تاکنون ۷۳۰۰ تخت جدید ایجاد شده و تا پایان سال نیز ۲۰۰۰ تخت جدید دیگر ایجاد خواهد شد.
وزیر بهداشت با اشاره به دشواری های بودجه ای کشور گفت: معمولا در شرایطی که دستگاه ها با مشکل بودجه مواجه می شوند، نخستین بخش هایی که کنار گذاشته می شوند، بودجه ساخت و ساز، عمرانی و تملک دارایی هاست، اما ایجاد ۷۳۰۰ تخت جدید بیمارستانی در همین شرایط سخت، اقدام خوبی است.
دکتر ظفرقندی تاکید کرد: با بهتر شدن شرایط، پیگیری می کنیم که سرعت ایجاد تخت های جدید افزایش پیدا کند.
هشدار درباره کاهش جمعیت؛ موالید به زیر یک میلیون نفر رسید
وی موضوع جمعیت را یک معضل ملی و فراملی دانست و گفت: شرایط کاهش جمعیت در بسیاری از کشورهای دنیا از جمله کره جنوبی و ژاپن نیز وجود دارد و باید برای آن ریشه یابی و با یک رویکرد علمی و عزم ملی اقدام کرد.
وزیر بهداشت افزود: موضوع جمعیت و فرزندآوری باید فراتر از دولت مورد توجه قرار گیرد و صدا و سیما، رسانه ها و بخش های مختلف دولت و حاکمیت در این زمینه سرمایه گذاری کنند.
دکتر ظفرقندی با اشاره به شاخص باروری گفت: نرخ باروری کل کشور در حال حاضر حدود ۱.۳۵ است و روند جمعیتی کشور نزولی است. در سال ۱۴۰۳ برای نخستین بار تعداد موالید کشور به زیر یک میلیون نفر رسید و به ۹۷۹ هزار نفر کاهش یافت. در سال ۱۴۰۴ نیز روند موالید کاهشی بود و این موضوع یک هشدار و زنگ خطر است.
وی درباره عوامل کاهش جمعیت اظهار کرد: عوامل اقتصادی، معیشتی، فرهنگی و اجتماعی در این زمینه نقش دارند و همه این عوامل باید مورد توجه قرار گیرند.
وزیر بهداشت ادامه داد: بخش درمان نیز در این موضوع نقش دارد و باید مراکز ناباروری افزایش پیدا کنند و ظرفیت مراکز موجود نیز توسعه یابد. در این زمینه، ظرفیت مراکز ناباروری ۱۰۰ درصد افزایش پیدا کرده است.
دکتر ظفرقندی با تاکید بر اینکه مسئله فقط عدم تمایل به فرزندآوری نیست، گفت: یکی از مسائل اصلی، عدم ازدواج است. در میان افرادی که ازدواج کرده اند، وضعیت باروری بالاتر است، اما در سنین باروری، حداقل ۳۵ درصد زنان و مردان مجرد هستند.
وی عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را از عوامل موثر بر این وضعیت دانست و گفت: رسانه ها، وزارتخانه های مختلف و بخش های فرهنگی باید در این زمینه کار کنند.
وزیر بهداشت در پایان با اشاره به اقدامات ستاد جمعیت گفت: در این زمینه پیگیری هایی در حال انجام است و امیدواریم اقداماتی از جمله اجرای «کارت امید مادر» از امسال بتواند به بهبود شرایط و تسریع این مسیر کمک کند.

نظر دهید