طب ایرانی؛ فرصت ها و تهدیدات
با توجه به اهميت برخورداري ازخدمات استاندارد طب ايراني در سطوح مختلف بهداشتی و درمانی و پاسخگویی مناسب به نیاز و مطالبه گری بحق مردم در این خصوص، از حدود 12 سال پیش با تلاش و پیگیری جمعی از مسئولین ذیربط در سطوح مختلف مدیریتی کشور، دانشگاه ها وارد عرصه طب و داروسازی سنتی ایران شدند تا با کند و کاو و تحقیق و تفحص در منابع گوناگون مربوط به این علوم و آموزش موازین مختلف آنها به پزشکان و داروسازان، زمینه را برای خدمت رسانی استاندارد و با خطر کم در این باب مهیا نمایند. از سالها قبل از این جریان، گروه های مختلفی که اکثریت غالب آنها را عطاریها تشکیل میدادند، در این عرصه مشغول به ارائه خدمات به جامعه بوده اند که هرچند باعث زنده نگهداشتن داروسازی و تا درجاتی طب سنتی ایران بوده اند، لیکن به دلیل نداشتن ضوابط استاندارد و نظارتی مکفی و همچنین پایش مناسب، غلط و درست و سره و ناسره باهم و بدون داشتن اطلاع از میزان اثربخشی و آسیب این اقدامات به خورد مردم داده میشد.
علاوه بر موارد ذکرشده، بخصوص در سالهای اخیر، به دلیل اقبال روزافزون و بسیار بالای مردم به دانش بومی کشورشان و طب ایرانی، فرصت طلبان بسیاری در هر دو زمینه طب و داروسازی سنتی پا به عرصه وجود گذاشته اند که این امر دارای دلایل متعددی از جمله: عدم آگاهی مردم، عدم وجود و اجرای قوانین نظارتی متمرکز و یکپارچه وزارتی، تبلیغات گسترده و کذب، نقص و کمبود کمی و کیفی در مراکز دانشگاهی یا تخصصی ارائه دهنده خدمات استاندارد، ضعف ارتباطی و سست شدن رابطه پزشکان و بیماران، بی اعتمادی مردم نسبت به پزشکی مدرن و عدم حساسیت و دقت مردم در انتخاب منبع درست دریافت خدمات بهداشتی-درمانی می باشد. نا گفته پیداست که نتیجه چنین آشفته بازاری، خطرات جدی برای نظام بهداشتی-درمانی و سلامت کشور و مردم عزیزمان است.
هرچند در شهرستان فسا با وجود دوراندیشی و احساس مسئولیت مدیران دانشگاه، از حدود 5 سال قبل طب ایرانی در دانشگاه راه اندازی شده و از سال 1394 سلامتکده طب سنتی در بیمارستان شریعتی شروع به کار کرده است و در طول این مدت علاوه بر برگزاری دوره ها و کارگاه های مختلف طب سنتی، حدود 15 نفر از پزشکان عمومی شهرستان دوره مهارتی کوتاه مدت طب ایرانی را گذرانده اند، متاسفانه کم نیستند افراد غیر مجاز و متخلفی که تحت نام دعا نویس، درمانگر، عطار، حکیم و ... اقداماتی از قبیل معاینه، تشخیص، درمان دارویی، حجامت، زالو درمانی و غیره را ارایه می دهند. در این بین ورود افراد غیر پزشک در عرصه درمان و عرضه محصولات غیر مجاز و خطرناکی که با آرم تجاری دکتر روازاده، خیراندیش، آیت ا... تبریزیان و طب اسلامی در عطاری ها یا از طریق سایت ها و تلفنی ارایه می گردند از حساسیت بیشتری برخوردار است.
لازم به ذکر است که اداره طب ایرانی و مکمل معاونت درمان و ناظرین این معاونت و معاونت غذا و داروی دانشگاه به صورت مستمر و مداوم اقدامات نظارتی و قانونی خود را در جهت برخورد با موارد خلاف و غیر قانونی انجام می دهند و گزارشات و مطالبه گری های لازم از مقامات وزارتی را نیز انجام داده اند، لیکن از کلیه ساکنین محترم و همشهریان عزیز خود خالصانه و عاجزانه تقاضا دارند تا با درایت لازم و حساسیت کافی نسبت به سلامت خود و افراد خانواده شان رفتار کنند و به راحتی مجذوب تبلیغات دروغین متخلفین فوق الذکر نشوند و در دام خطرناک آنها نیافتند.
مردم بدانند که متاسفانه چه در طب سنتی و یا طب مدرن، پزشکان و کادر درمانی قادر به درمان تمامی مشکلات پزشکی آنها نیستند. این بدان معنا نیست که دیگران و مدعیان کاذب توان درمان مشکلات آنها را دارند. مردم مطمئن باشند که برطرف کردن مسایل بهداشتی- درمانی آنها، دغدغه اصلی و هدف غایی دانشگاه های علوم پزشکی و وزارت بهداشت و درمان است و کلیه پزشکان و کادر درمانی آموزش دیده و متخصص در عرصه های مختلف تمامی تلاش خود را برای پاسخگویی به مشکلات آنها و کاهش رنج و دردشان به عمل می آورند. لذا بهترین، مطمئن ترین و مناسب ترین راه آشنایی با موارد مرتبط با امور بهداشتی- درمانی آنها از طریق مراکز دانشگاهی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سایت های معتبر و مرتبط با آنهاست. بنابراین خواهشمندیم هشدارهای معاونت درمان و غذا و دارو را جدی بگیرید و ارتباط خود را با ما از طرق ذیل حفظ کنید:
دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت: http://pm.behdasht.gov.ir/
انجمن علمی طب سنتی ایران: https://itma.ir/
سلامتکده طب سنتی بیمارستان دکتر شریعتی فسا: 07153359821
دکترمسیح صدیق رحیم آبادی
متخصص و مدیر گروه طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی فسا