تاثیر دیابت و پرفشاری خون بر عملکرد کلیه ها/انجام دیالیز 124 بیمار در مرکز دیالیز شهرستان در آبان ماه
متخصص بیماریهای داخلی دانشگاه علوم پزشکی فسا گفت: شایعترین علت نارسایی مزمن کلیه ابتدا دیابت و سپس پرفشاری خون است که مجموعا دو سوم علل نارسایی مزمن را تشکیل میدهند.
به گزارش وب دا فسا؛ دکتر محمد ثابت افزود: نارسایی مزمن کلیه از دست رفتن تدریجی عملکرد کلیه است که در طی سالها پیشرفت میکند و متاسفانه زمانی بیمار علائم بالینی پیدا میکند که کار کلیه حداقل 60 تا 70 درصد کاهش پیدا کرده باشد. کاهش کار کلیه در این زمان غیر قابل برگشت بوده و بیمار باید آماده درمان های جایگزین مثل دیالیز و پیوند کلیه شود.
این متخصص داخلی با اشاره به شایعترین علائم بالینی نارسایی کلیه گفت: احتباس اب و نمک و بدنبال آن تورم پاها و ساق پا بعلت عدم دفع ادرار، عوارض قلبی عروقی و فشارخون بعنوان شایعترین علت مرگ و میر بیماران با نارسایی مزمن کلیه، کاهش اشتها و تهوع و استفراغ بعلت تجمع اوره و مواد سمی، گیجی و منگی و کاهش سطح هوشیاری و کومای اورمیک، خارش اورمیک و انقباض های عضلانی و ضعف عضلانی، بی حسی و گزگز اندام ها و کم خونی شدید و اختلالات استخوانی و اختلالات خونریزی دهنده از شایعترین علایم بالینی است.
دکتر ثابت بیان کرد: کنترل دیابت و فشارخون، کنترل وزن، تغذیه متعادل و سالم، پرهیز از مصرف زیاد گوشت و پروتئین های فن اوری شده،استفاده از میوه و سبزیجات تازه ، استفاده از لبنیات کم چرب، محدودیت مصرف نمک و استفاده از غلات و نان های با سبوس به جای نان سفید از جمله راههای پیشگیری از نارسایی کلیه و پیشرفت آن است.
به گفته این متخصص، ورزش و تناسب اندام، عدم استعمال دخانیات، پرهیز از مصرف زیاد مسکن و داروهای با سمیت کلیوی، مصرف فراوان مایعات بدون قند بخصوص قند های مصنوعی، پرهیز از مصرف الکل از دیگر راههای پیشگیری از نارسایی کلیه محسوب میشود.
در آبان ماه سال جاری در مرکز دیالیز رحمت بیمارستان دکتر شریعتی فسا به 124 بیمار دیالیزی خدمات ارایه گردید.
از چهارم آذرماه، غربالگری رایگان فشارخون و دیابت افراد بالای ۱۸ سال و بررسی عوامل خطر بیماریها در مراکز جامع سلامت، پایگاهها و خانه های بهداشت و مطب های پزشک خانواده شهرستان فسا همزمان با سراسر کشور آغاز و تا ۲۰ دی ماه سال جاری ادامه دارد.
نظر دهید