آرشیو اخبار سلامت

به گزارش وب دا ؛ خانم سمیرا ایرانی کارشناس واحد تحقیق و توسعه معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی فساگفت : آنالیز نسخ پزشکان عمومی و متخصص شهرستان فسا در سه ماهه سوم سال 93 نشان داد مترونیدازول جزو 10 داروی اول تجویز شده نزد پزشکان بوده و از نظر درصد بیماران دریافت کننده دومین جایگاه را دارد .

سمیرا ایرانی افزود : یکی از چالش های اساسی نظام سلامت ، مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها و نداشتن الگوی مصرف صحیح این داروهاست که موجب گسترش مقاومت میکروبی ، تحمیل هزینه به بیمار و سیستم درمانی ، اخلال در تشخیص صحت کشت های میکروبی و نهایتا درمان نامناسب بیماری های عفونی می گردد .

وی گفت : مقاومت میکروبی در بیمارستان ها و عدم کنترل آن ، عامل پیشرفت عفونت در بیمارستان ها می باشد . با توجه به اینکه اساسا آنتی بیوتیک ها سهم عمده ای از بودجه اختصاص داده شده  به دارو را تشکیل می دهند مصرف نابجای آنها در اقتصاد سلامت نیز چالش برانگیز است .

کارشناس واحد تحقیق و توسعه معاونت غذا و داروی دانشگاه اظهار داشت : به منظور تجویز و مصرف منطقی داروی مترونیدازول این دارو باید طبق موارد اندیکاسیون مانند عفونت دستگاه تناسلی زنان ،عفونت بی هوازی ،عفونت استخوان و مفاصل ، مننژیت و آبسه های مغزی ،پنومونیت ، اندوکاردیت ، بیماری کرون ،انسفالوپاتی ،اولسر پپتیک ،کاهش میزان عفونت در جراحی شکم طبق تجویز پزشک استفاده شود و از مصرف بی رویه آن اجتناب گردد .

به گفته وی تهوع ،استفراغ،دل درد ،احساس طعم فلز دهان ، اسهال ،نوتروپنی و نوروپاتی از مهمترین عوارض جانبی مصرف مترونیدازول می باشد .

این کارشناس دارو تأکید کرد: قبل از درمان باید شرح کاملی از سابقه بیمار در ارتباط با حساسیت به پنی سیلین ها و سفالوسپورین ها و سایر آلرژن ها گرفته شود و بهتر است برای کاهش تحریکات گوارشی ، مترونیدازول خوراکی ،همراه با غذا خورده شود.

ایرانی افزود : کسانی که  مترونیدازول استفاده می کنند رنگ ادرار آن ها تیره می شود و ممکن است به رنگ قرمز و قهوه ای در آید.در صورت فراموش کردن یک دوز دارو باید به محض به یاد آوردن ، آن دوز را مصرف کند و اگر هم زمان با مصرف دوز بعدی شود از دو برابر کردن دوز بعدی باید پرهیز شود .

وی اضافه کرد : مصرف هم زمان مترونیدازول و داروهای ضد انعقاد موجب تشدید اثر داروهای ضد انعقاد می شود و PTبیمار را طولانی می کند. چنانچه مادر شیردهی از مترونیدازول استفاده می کند نباید به شیرخوار خود شیر بدهد .

ایرانی تاکید کرد : مترونیدازول درسه ماهه اول بارداری منع مصرف دارد اما در سه ماهه دوم و سوم برای درمان تریکوموناس استفاده می شود .مصرف هم زمان مترونیدازول با باربیتورات ها و فنوباربیتال باعث کاهش نیمه عمر مترونیدازول می گردد .

ابن کارشناس گفت : مترونیدازول می تواند سطح لیتیوم را افزایش دهد و ممکن است با آزمون تجزیه شیمیایی تری گلیسیرید و آمنیوترانسفراز تداخل کند و به کاهش کاذب نتایج منجر شود . همچنین ممکن است شمارش WBC،پلاکت و نوتروفیل را کاهش دهد .