آرشیو اخبار سلامت

به گزارش وب دا ؛ خانم ویدا لیمویی مسئول آموزش سلامت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی فسا گفت :انواع تقلب در مواد غذایی به لحاظ میزان خطر به تقلب کم خطر مانند افزودن نشاسته به ماست به منظور قوام بیشتر آن و تقلب خطرناک مانند استفاده از یک رنگ سبز صنعتی برای زیبا ساختن محصولی مانند ترشیجات تقسیم می شود.

لیمویی افزود : فروش یک ماده غذایی به جای ماده غذایی دیگر، مخلوط کردن یک ماده غذایی با مواد غذایی مشابه ارزان قیمت مثل اضافه کردن روغن نباتی جامد به کره ، عدم رعایت استاندارد یا فرمول ثبت شده در مواردی که تعیین فرمول و رعایت استاندارد الزامی است مانند کم بودن درصد چربی شیرهای استریلیزه و هموژنیزه نسبت به میزانی که در فرمول ترکیبات آنها ثبت گردیده است، فروش و عرضه ماده غذایی فاسد یا عرضه ماده غذایی تاریخ گذشته ،استفاده از رنگ ها و اسانس ها و سایر مواد افزودنی غیر مجاز مانند استفاده از رنگهای صنعتی برای خوش رنگ کردن شیرینی جات و كم و زیاد کردن ترکیبات یک ماده غذایی : گرفتن چربی شیر یا اضافه کردن آب به آن از انواع تقلب در ماهیت می باشد.

تقلب در زعفران :

مسئول آموزش سلامت معاونت بهداشت دانشگاه در خصوص تقلب در زعفران بیان داشت : قیمت بالای زعفران موجب شده که این گیاه در معرض تقلب های زیادی قرار گیرد. زعفران از پرچم گل های گیاه آن تهیه می شود که معمولاً رنگ گرده های آن زرد، قرمز ارغوانی و قرمز نارنجی است که به سادگی از پرچم جدا می شود و این ویژگی کمتر در سایر گیاهان مشاهده می گردد.

به گفته وی برای تقلب در زعفران از پرچم گیاه گل رنگ و گیاهان مشابه استفاده می کنند و آن را با زعفران مخلوط می نمایند و عده ای دیگر از ریشک های اطراف ذرت استفاده کرده و آن را با رنگ های مصنوعی به رنگ زعفران در می آورند.

خانم لیمویی راه های شناسایی زعفران تقلبیرا برشمرد و گفت :

روش اول : ریشک ذرت مستقیم ولی پرچم زعفران انحنا دارد .

روش دوم : تکه‌های زعفران را روی شعله گاز بوتان قرار داده در این حالت زعفران خالص به رنگ بنفش یا نارنجی در می‌آید که به پتاسیم آن مربوط می‌شود. اما در مورد زعفران تقلبی رنگ زرد ایجاد می‌شود .

روش سوم : اگر تارهای زعفران را بین كاغذ كاهی ( كاغذ روزنامه) بگذاریم و كمی فشار دهیم نباید لكّه چربی باقی بگذارد. اگر چنین باشد به احتمال قوی آن زعفران تقلّبی است.

خانم لیمویی در خصوص نحوه نگهداری زعفران اظهار داشت : زعفران بویژه بعد از آسیاب شدن باید دور از نور و رطوبت و در جام شیشه‌ای نگهداری شود.زیرا با توجه به این که اسانس (مواد معطر ) زعفران قابل تبخیر شدن است در صورت نگه داری نامناسب، به مرور زمان اسانس آن تبخیر شده و از اثرات دارویی و طعم و مزهٔ آن کاسته می‌‌شود و مرغوبیت آن از دست می‌‌رود.

این مسوول بهداشتی توصیه کرد : در زمان خرید زعفران به نوع بسته بندی و مشخصات درج شده بر روی بسته ها از جمله داشتن شماره پروانه ساخت و بهره برداری از وزارت بهداشت و درمان ، تاریخ تولید و انقضاء و آدرس كارخانه تولید كننده توجه نمایید.