آرشیو اخبار سلامت

به گزارش وب دا؛مهندس منوچهر جوکاران کارشناس بهداشت محیط  و کارشناس مسوول واحد مدیریت و کاهش خطر بلایا بهداشت دانشگاه علوم پزشکی  فساگفت : هوا و آنچه انسان و موجودات زنده تنفس می كنند به طور معمول تركیبی از 78/08درصد ازت ، 20/94 درصد اكسیژن و 0/93 درصد آرگن و دی اكسید كربن 0.03 درصد و بقیه گازهای بی اثر گزنون ، هلیوم و كریپتون می باشند . آلودگی هوا شامل هر ماده ای در هوا به آن مقدار و مدت كه بتواند برای سلامتی انسان ، گیاهان ، حیوانات و محیط زیست اثر مضر داشته باشد و باعث اختلال و كاهش بهداشت و رفاه عمومی انسان شود می باشد .

مهندس جوکاران افزود : نیاز روزانه یك انسان به طور متوسط حدود 22/5 كیلوگرم اكسیژن می باشد كه این میزان با افزایش فعالیت ها و كارهای سبك و سنگین بیشتر می شود . هوای آلوده می تواند بهداشت عمومی و سلامت انسان را به خطر اندازد و گرد و غبار ( ریزگردها ) كه شامل ذرات با قطر كمتر از 2/5pm( كمتر از 2/5 میكرومتر ) می باشد در بعضی موارد تا قطر 10 میكرومتر نیز در هوا وجود دارد ، به دلیل اندازه كم می تواند در هوای تنفسی انسان تا عمق ریه نفوذ كرده و باعث ایجاد اختلالات جدی گردد . ذرات با قطر بیشتر در قسمت های فوقانی دستگاه تنفس مانده و با اخلاط بینی ، دهان و گلو از بدن خارج می شوند .

وی گفت : عبور طوفان  ازصحرا و كویر كشورهای همسایه مانند عراق و عربستان باعث ایجاددرصد زیادی از ریزگردها می شود  و همراه با گرد و غبار غلظت فلزات سمی مثل جیوه ، سرب و ارسنیك نیز در هوا افزایش می یابد كه این موارد نیز سلامت انسان را تهدید نموده و در دراز مدت باعث عوارض می گردد .

این کارشناس گفت : وجود ریزگردها در هوا همراه با سایر آلوده كننده ها انسان را از تنفس هوای مطلوب محروم می سازد و عوارض آن را شامل  كاهش ظرفیت تنفسی ، ایجاد تنگی نفس ، تشدید مشكلات زمینه ای برای افرادی كه مشكل تنفسی دارند ، كاهش میزان اكسیژن خون ، درد قفسه سینه برای افرادی كه بیماری قلبی عروقی دارند دانست و اظهار داشت :  همچنین ریزگردها باعث تشدید بیماری های تنفسی مانند آسم ، برونوشیت ، آمفیزم و بیماری های قلبی می شوند . قرار گرفتن در معرض هوای آلوده دارای ریزگردها به طور خاص باعث مشكلات تنفسی و ریوی و در مواردی بیماری های قلبی عروقی می گردد و باعث كاهش عملكرد ریه و بیماری مزمن آن می شود .

کارشناس مسوول واحد مدیریت و کاهش خطر بلایای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی فسا گفت : در راستای كاهش عوارض  لازم است موارد بهداشتی و حفاظتی زیر انجام گردد:

توصیه هایی جهت كاهش اثرات ریزگردها بر سلامتی انسان :

1)     با توجه به اثر وجود ریزگردها در هوا افراد سالمند و كودكان ، مادران باردار ، افرادی كه بیماری قلبی و عروقی و بیماری های زمینه ای ریه دارند مثل آسم ، آمفیزم و برونشیت دارند بهتر است در زمان آلودگی هوا از منزل خارج نشوند و در صورت نیاز از ماسك هایمناسب  استفاده نمایند .

2)     كاهش فعالیت های بدنی (مثل ورزش کردن که با افزایش ضربان قلب شده و میزان هوای تنفسی وارد شده به ریه زیاد شده و به همین اندازه آلودگی بیشتر وارد بدن می شود.)

3)     خودداری از ایاب و ذهاب غیر ضروری

4)     بستن درب و پنجره  اتاق ها

5)     استفاده از سیستم تهویه مطبوع

6)     كولرهای آبی می توانند با دور تند ریزگردها را وارد اتاق نمایند (كولرهای گازی با سیستم تهویه مطبوع ، مطلوب می باشند ) با توجه به وجود ریزگردها و هوای گرم و ضرورت استفاده از كولرهای آبی باید قسمت های هواگیر كولر كاملاً به وسیله پوشال گرفته و مقدار كافی آب داشته باشد . باز بودن قسمتی از هواگیر كولر باعث آسان وارد شدن ریزگردها به محوطه كولر و ورود به ساختمان می شود . پس از هر بار افزایش غلظت ریزگردها در هوا در صورت امكان پوشال های كولر شستشو و آب محفظه آن تخلیه گردد .

7)     ظروف غذا را در معرض هوای آلوده قرار ندادن و شستن ظروف قبل از استفاده

8)    میوه و مواد غذایی که در معرض هوای آلوده بوده است را  قبل از مصرف بخوبی شستشو نمایید .

9)     خوردن میوه های تازه ، شیر و لبنیات و  نوشیدن آب فراوان در روزهایی كه ریزگردها در هوا زیاد هستند ، توصیه می گردد . نوشیدن آب ، شیر ولبنیات باعث دفع مواد آلوده از طریق کلیه می گردد .

10) اگر در محیط باز كار می كنید ظروف آب و مواد غذایی در برابرریزگردها با پوشش مناسب محافظت شوند .

11) در صورت امكان از ماسك های مناسب كه از  نفوذ ریزگردها به ریه جلوگیری می کند ، استفاده نمایید .ماسك های كاغذی  و دستمال اثر مطلوبی بر كاهش ریزگردها ندارد .

12) در صورت بروز علائم تنگی نفس و مشكلات تنفسی ، درد در ناحیه قفسه سینه ، سردرد و سرگیجه به مركز بهداشتی درمانی مراجعه نمایید .