به گزارش وب دا ؛ دکترصفورا محبی معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی فسا با اشاره به چهار گیاه دارویی سنا، زعفران، رازیانه و شیرین بیان، به تشریح موارد مصرف، عوارض مصرف بیش از حد، تداخل با دارو و مصرف در دوران بارداری و شیردهی این گیاهان دارویی پرداخت.

دکتر محبی در خصوص گیاه دارویی سنا گفت: این گیاه در درمان یبوست استفاده می شود و در صورت مصرف بیش از حد موجب اسپاسم های گوارشی، تغییرات آناتومیك كلون، ملانومای كولون، آریتمی قلبی، نفروپاتی، ادم، افزایش روند تحلیل استخوان، كاهش پتاسیم، آلبومین یوری، هماچوری، مهار تحرك دستگاه گوارش، ضعف عضلانی می شود.

وی با بیان اینکه مصرف سنا در دوران حاملگی و شیردهی ممنوع می باشد افزود: سنا با داروهایی مثل: گلیكوزیدهای قلبی، داروهای ضد آریتمی، استروژن، نیفدیپین، ایندومتاسین و دیورتیك ها تداخل دارد. سنا در بیمارانی كه  هموروئید دارند باید با احتیاط مصرف شود ولی در بیمارانی كه جراحی شكم داشتند یا انسداد روده، آپاندیسیت، ناراحتی كبدی دارند و در كودكان زیر 10 سال منع مصرف دارد.

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی فسا در خصوص گیاه دارویی زعفران بیان داشت: زعفران برای سردرد، تهوع، گلودرد مصرف دارد ولی چنانچه بیش از اندازه مصرف شود موجب سمیت كشنده، سقط جنین، استفراغ، خونریزی رحمی، اسهال خونی، گیجی، زرد شدن پوست و مخاط، هماچوری، كولیت روده و فلج مركزی می شود. مصرف زعفران در دوران حاملگی ممنوع ولی در دوران شیردهی با احتیاط می تواند مصرف شود. به علت سمیت گزارش شده مصرف بیش از 5 گرم در انسان ممنوع می باشد.

وی با بیان اینکه مورد مصرف رازیانه در درمان سرفه، برونشیت، اختلالات گوارشی می باشد گفت: از عوارض ناشی از مصرف بیش از حد رازیانه واكنش حساسیتی در افراد حساس به كرفس است. مصرف  رازیانه در دوران حاملگی ممنوع است ولی  در دوران شیردهی با احتیاط می تواند مصرف شود. رازیانه با سیپروفلوكساسین تداخل دارد و در ناراحتی های كبدی و افراد حساس به كرفس باید با احتیاط مصرف شود. ولی در صرع در كودكان، سرطان سینه، مصرف اسانس در كودكان و نوزادان منع مصرف دارد.

دکترمحبی در پایان با اشاره به عوارض مصرف بیش از حد گیاه  شیرین بیان خاطر نشان کرد: مورد مصرف شیرین بیان در سرفه، برونشیت، گاستریت، زخم معده، سرفه خشك و گلودرد می باشد. از عوارض ناشی از مصرف بیش از حد آن می توان به  پرفشاری خون، ادم، اختلالات قلبی، افزایش سدیم و كاهش پتاسیم، عوارض قلبی عروقی، افزایش بیلی روبین، افزایش كراتین كیناز و آلكلاین فسفاتاز، عوارض گوارشی، اختلالات بینایی، كاهش تستوسترون، افزایش وزن با مصرف بیش از 4 هفته اشاره كرد.

به گفته وی مصرف شیرین بیان در دوران حاملگی ممنوع است ولی در دوران شیردهی با احتیاط می تواند مصرف شود. شیرین بیان با داروهای ضد فشار خون، ضد آریتمی، ضد انعقاد، پایین آورنده قند خون، انسولین، استروژن، تستوسترون، دیورتیك ها، ملین، ریسپیریدون، دیگوكسین، استروئیدها، سیكلوسپورین تداخل اثر دارد. شیرین بیان در افرادی كه دارای پرفشاری خون، هیپوكالمی شدید، بیماری مزمن كبدی، هپاتیت، بیماری كلیوی، دیابت، افراد الكلی منع مصرف دارد.