پایگاه خبری وبدا - دانشگاه علوم پزشکی فسا

tech 2

آرشیو اخبار

به گزارش وب دا ؛ دکتررضا همایونفر متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی فسا گفت :  به تازگی نوعی ماهی به بازار مصرف عرضه شده است که تحت عنوان ماهی تیلاپیا و یا در برخی فروشگاه‌ها به نام ماهی زبیدی فروخته می‌شود که گوشت یک‌دست، بدون خار و خوشمزه‌ای دارد. شایعات زیادی به دنبال عرضه این ماهی به پا شده است که برخی مصرف آن را بدون هیچ مشکلی قلمداد می‌کنند و در برخی مقابل سعی دارند با دلایل مختلف نشان دهند که مصرف این نوع ماهی خطرناک و آسیب‌زا بوده و به هیچ عنوان نباید مورد مصرف خانواده‌ها قرار گیرد.

دکترهمایونفر در پاسخ به این سوال که حقیقت ماجرا چیست اظهار داشت : زیستگاه اصلی این ماهی شرق آفریقا به ویژه کنیا است. ژاپنی‌ها به عنوان ماهی خوراکی تیلاپیا را از مالزی به کشور خود بردند و به عنوان گونه پرورشی معرفی کردند. امروزه تیلاپیا در ژاپن، روسیه، هند و بخش‌هایی از آمریکا و اروپا پرورش داده می‌شود. سازمان شیلات قصد پرورش این ماهی در مناطق کویری ایران را دارد. امروزه این ماهی بیشتر به صورت پرورشی به دست می‌آید و در شکل زیر که از آمار فائو استفاده می‌نماید میزان عرضه این ماهی از دو منبع پرورشی و وحشی قابل مقایسه است. 

 

1

 

متخصص تغذیه گفت : قسمت عمده‌ای از این عرضه ماهی تیلاپیا مربوط به برنامه دولت چین در جهت اشتغال‌زایی برای کشاورزان است که به علت مقاوم بودن و سازگاری نوع پرورشی این ماهی با شرایط مختلف، در استخرهای مزارع پرورش داده می‌شود.  در جدول زیر ارزش غذایی ماهی تیلاپیا به ازای هر صد گرم گوشت آن مشاهده می‌شود. همانگونه که از جدول برمی‌آید گوشت این ماهی بسیار کم‌چرب و کم‌انرژی و با محتوای بالای پروتئین است که آن را به گزینه مناسبی برای تامین پروتئین بخصوص در مناطقی که با مشکل دریافت پروتئین مواجه هستیم، تبدیل می‌نماید. 

2

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی فسا در خصوص مشکل مصرف این نوع ماهی گفت : مشکل از آنجایی ناشی می‌شود که گوشت این ماهی علیرغم داشتن محتوای اندک چربی، چربی مفیدی که از منابع دریایی انتظار داریم یعنی اسیدهای چرب امگا-3 را بسیار اندک دارد و در مقابل قسمت عمده‌ای از چربی آن از اسیدهای چرب امگا-6 حاصل می‌شود که آن را بسیار شبیه به گوشت قرمز می‌نماید و این امر می‌تواند در بلندمدت زمینه‌ساز افزایش التهاب و بیماری‌های ناشی از آن از قبیل بیماری‌های قلبی و ... شود.

دکترهمایونفر اظهار داشت : نتیجه‌ای که می‌توانیم بگیریم این است که مصرف این نوع ماهی مشکل خاصی ندارد و می‌تواند منبع پروتئین مناسبی برای گروه‌های در خطر باشد ولی فواید خاصی که از مصرف آبزیان انتظار داریم با مصرف این ماهی محقق نمی‌شود و بهتر است برای تغذیه گروه‌های سنی و جنسی خاص از قبیل کودکان در حال رشد و یا خانم‌های باردار و شیرده که اسیدهای چرب امگا-3 نقش ویژه‌ای در تامین سلامت آنها دارند، از ماهی‌های مرسوم و دریایی خودمان استفاده نماییم.