به گزارش وب دا ؛ دکتر صفورا محبی معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی فسا با اعلام این خبر گفت:تعریف رسمی اتحادیه اروپا از یك محصول آرایشی بهداشتی این است كه: مواد یا محصولاتی كه با قسمت های مختلف بدن از جمله پوست، مو،ناخن،لب و حتی دندان ها به منظور تمیز كردن، معطر كردن،تغییر ظاهر،تغییر بو و یا محافظت از عوامل خارجی در تماس هستند.

دکترمحبی افزود : امروزه استفاده از لوازم آرایشی و مواد محافظت كننده پوست تبدیل به بخشی از امور روزانه بانوان شده است و اغلب خانم ها به طور روزمره از عطرها، مرطوب كننده ها،پاك كننده های پوستی،ضد آفتاب ها،ضد تعریق ها و ..... استفاده می كنند.

معاون غذا و داروی دانشگاه گفت : طبق مطالعاتی كه در كشورهای هلند، فرانسه و اسپانیا انجام شده است حدود 4 درصد افراد نسبت به مواد آرایشی حساسیت دارند.آمار منتشره در آمریكا هم این میزان را حدود 12 درصد بیان كرده است. این تفاوت آماری از آنجا ناشی می شود كه در بسیاری از موارد، حساسیت نسبت به مواد آرایشی تاخیری بوده و پس از چند سال ظاهر می شود و به همین دلیل مورد سوء ظن پزشك یا بیمار قرار نمی گیرد.

دكتر صفورا محبی در مورد علائمی كه در حساسیت به مواد آرایشی دیده می شود ، اظهار داشت :احساس سوزش و سوزن شدن در محلی كه ماده آرایشی استفاده شده ، شایع ترین شكایت مصرف كنندگان می باشد. سایر علائم شایع قرمزی، تورم،خارش و تاول های آبدار می باشد. عوارض جانبی دیگری كه می تواند در اثر استفاده از لوازم آرایشی روی دهد نیز شامل: كهیر، عفونت پوست،عفونت ریشه مو، تغییر رنگ پوست، آكنه، تغییر رنگ و صدمه به ناخن و مو باشد. برخی از مواد آرایشی و بهداشتی نیز هنگامی كه در معرض نور خورشید قرار می گیرند ایجاد حساسیت می كنند كه باید به آن توجه كافی شود.

معاون غذا و دارو در مورد موادی كه می توانند ایجاد حساسیت كنند ، گفت:تمامی مواد به صورت بالقوه می توانند باعث تحریك پوست شوند. حتی آب خالص هم می تواند باعث تحریك یك پوست بسیار خشك شود. میزان واكنش یا حساسیت نسبت به مواد گوناگون به شرایط پوست و سیستم ایمنی بدن هر فرد بستگی دارد. یك پوست سالم سد بسیار خوبی در مقابل تعداد زیادی از موادی است كه روزانه با آن در تماس هستیم. اگر پوست بیش از حد خشك باشد و یا به هر دلیل ملتهب یا زخمی باشد از اثر حفاظتی این سد كاسته می شود.

به گفته وی شایعترین مواد آرایشی و بهداشتی كه می تواند باعث مشكلات پوستی شود شامل:

1) عطرها: مواد خوشبو كننده شایع ترین علت ایجاد حساسیت پوستی در مواد آرایشی هستند و می توان گفت تقریبا در تمامی لوازم آرایشی یافت می شوند.

2) مواد نگهدارنده: برای جلوگیری از رشد باكتری ها و قارچ ها و نیز ممانعت از تجزیه محصول ، استفاده از مواد نگهدارنده در محصولات آرایشی ضروری است.مواد نگهدارنده خود به سه دسته مواد ضد میكروبی، آنتی اكسیدان ها و جذب كننده های پرتو ماوراءبنفش تقسیم می شوند و شامل طیف وسیعی از مواد می باشند.

3) نرم كننده ها: كه به صورت لوسیون یا كرم هستند و می توانند تحریك خفیف و گاهی واكنش های حساسیتی ایجاد كنند.

4 ) ضد آفتاب ها: موادی هستند كه نور را منعكس و یا پراكنده می كنند و به دو دسته كلی ضد آفتاب های شیمیایی و ضد آفتاب های فیریكی تقسیم می شوند.حساسیت در ضد آفتاب های شیمیایی پدیده ای شایع است. افرادی كه پوست حساس دارند بهتر است از مصرف ضد آفتاب های حاوی پابا خودداری نمایند و از ضد آفتاب های فیزیكی نظیر اكسید زنگ و دی اكسید تیتانیوم كه تا به حال حساسیت به آن ها گزارش نشده است استفاده كنند.

5) مواد منقبض كننده: این مواد باعث از بین بردن چربی و صابون باقیمانده روی پوست می شوند. آن ها معمولا خشك كننده هستند و ممكن است شامل آب، الكل،پروبیلن گلایكول و سالسیلیك اسید باشندوافرادی كه پوست خشك، حساس و تحریك پذیر دارند ممكن است با مصرف این مواد دچار خارش، سوزش و قرمزی پوست شوند.

6) لاك ها و مواد محافظ ناخن: تركیباتی كه برای رنگ دادن، بهتر چسبیدن و براق كردن در لاك به كار می رود می توانند باعث واكنش های حساسیتی شوند.واكنش به این مواد ممكن است صرفا در محل ناخن ایجاد نشود بلكه در مناطقی از پوست بدن كه دست با آنها تماس دارد نظیر پلك ها، صورت و یا گردن نیز مشاهده گردند. در گذشته سفت كننده های ناخن حاوی مقدار زیادی فرم الدهید بودند و به همین خاطر حساسیت شدید ایجاد می كردند اما امروزه غلظت این ماده در تركیب لاك ها كمتر از 5 درصد است و خطر كمتری دارد.افرادی كه نسبت به لاك های رایج حساسیت دارند می توانند از لاك هایی كه خاصیت حساسیت زایی كمتری دارد استفاده نمایند.

7) صابون و مواد پاك كننده: حساسیت به صابون و پاك كننده ها شایع است و دلیل آن وجود عطر، رنگ، مواد آنتی باكتریال و سایر اجزای این تركیبات است.صابون و پاك كننده ها بیشتر واكنش تحریكی می دهند تا حساسیتی. خوشبختانه صابون با آب رقیق شده و بعد شسته می شود و باقیمانده آن بر پوست بسیار كم است.استفاده از لوسیون چرب، كرم یا یك روغن پس از شستشوی دست هم كمك كننده است.

8) رنگ مو: رنگ مو یكی از بحث برانگیزترین اقلام آرایشی است. بحث های مبنی بر ایجاد سرطان و تغییرات ژنتیكی توسط رنگ های شیمیایی مدت ها ذهن دانشمندان را به خود مشغول كرده بود ولی امروزه تقریبا پذیرفته شده كه رنگ موهای جدید خطر سرطان زایی برای مصرف كننده ندارد. البته خطر حساسیت زایی رنگ های مو به قوت خود باقی است.به همین خاطر توصیه می شود كه افراد قبل از استفاده از هر رنگ مویی حتما تست پوستی انجام دهند و در صورت عدم ایجاد حساسیت اقدام به مصرف آن محصول كنند.