به گزارش وب دا ؛ فیروزه نوری مند کارشناس نظارت بر داروهای تحت کنترل معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی فسا گفت : مواد استنشاقی انواع بسیار متنوعی دارند که از جمله میتوان به انواع چسب ها (چسب موکت و...)، بنزین، اتر ، تینر، گاز فندک، مایع خشکشویی، گاز مایع، انواع اسپری (اسپری موی سر، خوش بو کننده های بدن و هوا)، برخی رنگ ها، لاک غلط گیری و ...اشاره نمود .سوء مصرف این مواد با توجه به سهولت دسترسی و ارزان بودن به خصوص در نوجوانان و افراد طبقات اقتصادی پایین تر، شایع تر است.
نوری مند با اشاره به آثار مصرف این مواد گفت: مواد استنشاقی به سرعت از ریه ها جذب شده و به مغز می رسند.آثار آن ها چند دقیقه پس از مصرف ظاهر می شوند و بسته به نوع و مقدار ماده مصرفی 30دقیقه تا چند ساعت باقی می ماند.اثرات مصرف عبارتند از:تغییرات رفتاری و روانی (توهمات شنوایی و بینایی، اختال در قضاوت ، رفتار پرخاشگرانه، احساس غوطه وری) تهوع، استفراغ، اختلال در تکلم و تعادل، افت هوشیاری، اغماء و مرگ در اثر مصرف زیاد.به دنبال مصرف طولانی مدت، آسیب های برگشت ناپذیر کبدی و کلیوی، التهاب و خونریزی گوارشی، آسیب های عضلانی، عوارض مغزی (کاهش ضریب هوشی و صرع)،عوارض قلبی و ریوی و آسیب جنینی در زنان باردار بروز خواهد کرد.
به گفته وی وجود ضایعات پوستی در اطراف دهان و بینی، بوی غیر معمول تنفس، وجود بقایای ماده مصرفی در صورت و لباس ها و علایم تحریک مکرر گلو و بینی ، سردرد های مکرر و آبریزش بینی و کاهش وزن از علایم مصرف این دسته از مواد می باشد.
این کارشناس در پاسخ به چگونگی کمک به این افراد گفت: باید به مصرف کننده یادآوری کرد که هیچ راه مطمئنی برای استفاده از مواد استنشاقی وجود ندارد و اطلاعات کافی راجع به این مواد را باید ارایه داد.کمک های حرفه ای به سیر بهبودی سرعت می بخشد .باید مصرف کننده را مطمئن کرد که علایم ولع برای مصرف مجدد در عرض 24ساعت پس از قطع مصرف مرتفع خواهد شد.
نوری مند در خاتمه افزود:گاهی بعضی افراد از کیسه های پلاستیکی بزرگ استفاده کرده و سر خود را کاملا وارد کیسه می کنند که چنانچه فرد هوشیاری خود را از دست بدهد امکان خفگی او وجود دارد.اسپری کردن مستقیم به داخل دهان باعث اسپاسم مجاری هوایی شده و مرگ آور می باشد .
از آنجا که بسیاری از مواد این دسته قابل احتراق هستند و بسیاری پس از استنشاق از سیگار استفاده می کنند خطر سوختگی نیز وجود دارد .