به گزارش وب دا ؛ فیروزه نوری مند کارشناس نظارت بر داروهای تحت کنترل و مخدر معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی فسا گفت : ماده مخدر پان پراگ با بسته بندی  جذاب و تصاویر رنگی در قالب پودر,آدامس و پاستیل با طعم های مختلف از جمله نعناع عرضه می شود.پان در هند و پاکستان تهیه می شود و مانند ناس آن را 15 دقیقه زیر زبان گذاشته و سپس تفاله آن را دور می ریزند. نام های دیگر آن پان راجاء ،پان کوبیده و BT می باشد.

نوری مند افزود : پان بوته ایست که در افغانستان و پاکستان می روید. برگ های آن را اگر تازه باشد می جوند یا خشک کرده و آنرا می کوبند و زیر زبان یا حد فاصل لب تحتانی و لثه قرار می دهند.برای تاثیر بهتر و بیشتر کمی خاک سیگار یا آب آهک به آن اضافه می کنند.این ماده دارای اثر محرک می باشد.پس از استفاده مصرف کنندگان احساس گرمی و نشاط می کنند ولی اثر آن به مراتب از سایر مواد محرک کمتر است.

عوارض پان:

کارشناس نظارت بر داروهای تحت کنترل و مخدر معاونت غذا و دارو دانشگاه اظهار داشت : عوارض پان در دو بعد جسمی و روانی گسترده شده است نیكوتین موجود در آن از طریق مخاط دهان جذب و باعث بدرنگ شدن دندان‌ها شده و به مغز آسیب می‌رساند و باعث سرطان دهان و حنجره می‌شود و یا به علت تضعیف قدرت دفاعی سلول‌های بدن در مقابل باكتری‌ها باعث ایجاد بیماری‌های لثه می‌گردد. ساخارین موجود در آن عامل بیماریهای كلیه و سرطان روده بزرگ می‌باشد و عوارض گوارشی متنوعی برای فرد ایجاد می‌كند. همچنین باعث ایجاد عارضه در دستگاه تنفسی، قلب و عروق می‌شود و از آنجایی كه با مصرف این ماده ترشح بزاق بیشتر می‌شود و فرد مجبور است دائماً آب دهانش را بیرون بریزد می‌تواند باعث انتقال بیماری‌های عفونی مثل سل، هپاتیت گردد.

وی گفت : فرد در اثر مصرف ممكن است تعادل رفتاری و حركتی خود را از دست بدهد. باعث احساس سبكی و سرگیجی و ضعف می‌شود. با توجه به این كه در كودكان سنین مدرسه مصرف آن زیاد است (به عنوان خوشبو كننده‌ دهان) با ایجاد سرگیجه و نئشگی باعث افت تحصیلی در آنها می‌گردد و در بزرگسالان نیز تاثیر عقیم‌كنندگی در مردان دارد .

گذشته از موارد فوق، مهم‌ترین عارضه این ماده ایجاد وابستگی و اعتیاد به آن و تمایل فرد به استفاده از موادمخدر قوی‌تر می‌باشد.

باورهای غلط در مورد پان:

فیروزه نوری مند ادامه داد : متاسفانه چند باور غلط که بین جوانان و نو جوانان وجود دارد مبنی بر اینکه پان باعث استحكام دندانها و لثه همچنین افزایش قدرت بدنی و بهبود بیماریهای ریوی و گوارشی می‌گردد و از طرفی به علت ایجاد احساس سرخوشی و لذت در مصرف كنندگان و عدم باور آن به عنوان یك ماده مخدر موجب استفاده روزافزون از آن شده است.