به گزارش وب دا ؛ مهندس عبداله رییسی مسوول واحد مبارزه با بیماریهای واگیر معاونت بهداشت دانشگاه در خصوص اجرای برنامه جونده کشی در بخش های شیبکوه و ششده و قره بلاغ گفت :  در راستای پیشگیری و کنترل بیماری سالک و بر اساس مصوبه شورای سلامت شهرستان ، همانند سالهای گذشته برنامه مبارزه با جوندگان با همکاری  واحد مبارزه با بیماریهای واگیر ، بهورزان خانه های بهداشت ، اداره جهاد کشاورزی ، شهرداری ها و دهیاریها ، در بخش های شیبکوه و ششده و قره بلاغ در حال اجرا می باشد و در 4 نوبت این برنامه انجام خواهد شد.

مهندس رییسی افزود : حاصل این فعالیتها در سالهای گذشته  کاهش ابتلا به سالک از 1100 مورد در سال 86 به 156 مورد ابتلا در سال 94 بوده است .

مسوول واحد مبارزه با بیماریهای واگیر در خصوص بیماری سالک گفت :بیماری سالک از مهمترین بیماریهای  پوستی قابل انتقال از حیوان به انسان است که از طریق نیش پشه خاکی آلوده به انگل هنگام تغذیه و خونخواری به انسان انتقال می یابد.

وی گفت : ناقل سالک ، پشه ریزی به نام پشه خاکی (فلبوتوموس ) می باشد که به صورت جهشی پرواز می کند .پشه خاکی در تمام طول سال فعال بوده ولی بیشترین فعالیت آن از اردیبهشت تا شهریور ماه است. محل زندگی پشه خاکی در طول روز پناهگاه های گرم ، تاریک و مرطوب و نقاط کم نور مانند شکاف و درز دیوارها ، پشت اشیاء ، زیر درختان ، کود های حیوان و لانه پرندگان است و معمولا در مناطق و خاکهای مرطوب تخم ریزی می کند.

رییسی اظهار داشت : مخزن بیماری سالک انواع سگ سانان و بعضی از جوندگان وحشی می باشند که سگ و موش صحرایی از مهمترین مخازن لیشمانیوز به شمار می روند .انسان نیز در انتقال بیماری نقش مخزن را ایفا می کند.

به گفته وی مبارزه با جوندگان از جمله موشهای صحرایی ، اتلاف و معدوم کردن سگهای ولگرد ، جمع آوری و دفن بهداشتی زباله و کودهای حیوانی ، نصب توری فلزی بر روی در و پنجره ها ، استفاده از پشه بند و پماد دافع حشرات در مناطق آلوده ، بیماریابی و درمان مناسب بیماران ،تخریب و تسطیح اماکن مخروبه و قدیمی از اصول پیشگیری از سالک می باشد.