پایگاه خبری وبدا - دانشگاه علوم پزشکی فسا

tech 2

آرشیو اخبار

به گزارش وب دا ؛ سارا اسدی کارشناس ارشد تغذیه و مدیر آزمایشگاه کنترل مواد غذایی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی فسا گفت : هندوانه میوه ای شیرین و آبدار است كه نه تنها باعث رفع تشنگی در هوای گرم تابستان می شود بلكه اثرات بسیار مفید دیگری نیز دارد. هندوانه منبع غنی پیش ساز ویتامینA و ویتامینC و همچنین منبع بسیار خوبی از آنتی اكسیدانی بنام لیكوپن می باشد. هندوانه از لحاظ ویتامین های گروهBنیز كه برای تولید انرژی لازم هستند، غنی است و منبع خوبی از منیزیم، پتاسیم و فیبر غذایی است.

خواص ضد سرطانی

سارا اسدی در ادامه با اشاره به خواص هندوانه افزود: امروزه به دلیل تغییرات شرایط محیطی و سبک زندگی آمار سرطان رو به افزایش است. هندوانه مانند سایر میوه ها و سبزیجات، به دلیل دارا بودن مقادیر بالای لیکوپن و نیز ویتامین A و C و خاصیت آنتی اکسیدانی این ترکیبات، خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد. لیکوپن موجود در هندوانه تکثیر سلولی در سرطان پروستات را کاهش می دهد.

خواص ضد التهابی

کارشناس ارشد تغذیه و مدیر آزمایشگاه کنترل مواد غذایی معاونت غذا و داروی دانشگاه گفت : وقتی فردی بیمار است دچار آسیب سلولی می شود . که این آسیب می تواند توسط عوامل مختلف از جمله استرس، سیگار کشیدن، آلودگی ، بیماری و ... ایجاد شود که بدن را ملتهب می سازد و به این حالت ، التهاب سیستمیک گفته می شود. در این حالت غذاهای ضد التهابی می تواند به ایمنی کلی و سلامت عمومی کمک کند. لیکوپن و نیز کولین موجود در هندوانه خاصیت ضد التهابی دارد و هندوانه را یک میوه ضد التهاب می سازد. این میوه پرفایده التهاباتی را كه در بیماری هایی مثل آسم، تصلب شرائین، سرطان روده و التهاب مفاصل وجود دارد، کاهش می دهد.

محافظت در برابر بیماری های قلبی و عروقی

اسدی افزود : لیکوپن بالا و غلظت بالای اسید آمینه های سیترولین و آرژنین در هندوانه خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد.

سلامت پوست و مو

این کارشناس ارشد تغذیه اظهار داشت : ویتامین A موجود در هندوانه برای پوست و مو بسیار مفید است. ویتامین A باعث مرطوب نگه داشتن پوست و مو می شود و رشد سلول های جدید کلاژن و الاستین را تقویت می کند. ویتامین C نیز در این زمینه مفید است و باعث ترویج رشد کلاژن سالم می شود.

کاهش درد عضلانی

سارا اسدی گفت : اسید آمینه ال-سیترولین و نیز آنتی اکسیدان های طبیعی هندوانه اثربخشی فوق العاده ای در رفع آسیب های عضلانی و همچنین کاهش سریع دردها و کوفتگی های حاصل از تمرینات ورزشی به همراه دارند. اخیرا یک مطالعه تحقیقاتی نیز  نشان داد که آب هندوانه درد عضلانی پس از ورزش را کاهش می دهد.

وی افزود: هندوانه از نظر طب سنتی ایران سرد و تر است و گرما را برطرف می‌کند. در گذشته از این میوه به عنوان تب بر استفاده می‌شد. همچنین آب هندوانه به همراه سکنجبین برای درمان یرقان و دفع سنگ کلیه و پوست هندوانه جهت درمان پرفشاری خون و بیماری‌های کلیوی مورد مصرف قرار می‌گرفت. پوست سفید داخل هندوانه نیز برای بهبود زخم گلو و دهان تجویز می‌شد. در نسخ قدیمی، به خاصیت باکتری‌کشی مغز تخمه هندوانه اشاره شده است که جهت درمان عفونت ادراری و تسکین سرفه مفید است.

کارشناس ارشد تغذیه بیان داشت: تخمه هندوانه سرشار از اسیدآمینه‌های ضروری آرژنین، لیزین، تریپتوفان و گلوتامیک اسید است که برای سلامت بدن لازم است. منیزیم بالای موجود در تخمه هندوانه جهت عملکرد صحیح قلب، فشارخون نرمال، عملکرد صحیح سیستم ایمنی، جلوگیری از گرفتگی عضلات، متابولیسم انرژی،پیشگیری از التهاب‌های پوستی، خراش‌ها و زخم‌ها مفید است. روی، ماده معدنی دیگری است که در تخمه هندوانه به وفور یافت می‌شود و باعث رشد سلولی و تولد دوباره پوست می‌شود . این تخمه‌ها به دلیل مقادیر بالای نیاسین سبب بهبود عملکرد سیستم عصبی می‌شوند. دوستداران این تخمه خوشمزه باید متوجه کالری بسیار بالای این دانه روغنی باشند.

مدیر آزمایشگاه کنترل مواد غذایی معاونت غذا و دارو فسا در پایان گفت: به دلیل مقادیر بالای پتاسیم در هندوانه افرادی که پتاسیم خون بالایی دارند (هایپرکالمی)، نباید مقادیر زیاد آن را استفاده کنند. گرچه قند موجود در هندوانه  طبیعی است ولی با این حال نسبت قند در هندوانه بالا است، بنابراین افراد دیابتی باید مواظب مصرف قند خود باشند.